Elektronische sluitingen: motoraandrijving versus solenoid

De nadelen van een solenoidsluiting
De meeste elektronische sluitingen werken met het solenoïde principe: een spoel zorgt voor het intrekken van de pal zolang de spoel onder spanning staat. Het is een eenvoudig principe, maar er kleven een aantal nadelen aan:

solenoid

  • Werkt niet bij zijdelingse belasting: op het ogenblik dat er een zijdelingse belasting op de sluiting staat, is de spoel niet in staat de pal in te trekken. Dit komt voor bij overvolle kluisjes, waar de inhoud aan de binnenzijde tegen de gesloten deur drukt, waardoor de sluiting niet ontgrendelt.
  • Niet geschikt voor batterijvoeding: voor het ontgrendelen moet de spoel continu onder spanning gehouden worden. Voor een robuust sluitmechanisme is al gauw een stroomsterkte van 3A nodig. Hierdoor is een solenoidsluiting niet geschikt voor toepassingen met batterijvoeding.
  • Niet vandaalbestendig: omdat de kern niet vergrendeld wordt, kan de sluiting openspringen door stoten, trillingen of andere externe krachten.


Elektronische sluitingen met motoraandrijving
em-10-explosie
De elektronische sluitingen van Southco zijn uitgerust met een elektromotor met een efficiënte mechanische aandrijving, die wordt aangestuurd door een geïntegreerde PCB. Omdat de voedingskabel zelf niet geschakeld wordt, kan de sluiting met een signaal van slechts 25 mA geschakeld worden. Dit heeft volgende voordelen:

  • Laag stroomverbruik: een batterijvoeding volstaat.
  • Compacte inbouw: een solenoidsluiting die eenzelfde kracht moet uitoefenen is veel groter.
  • Betrouwbare werking: opent ook wanneer er zijdelingse krachten op uitgeoefend worden. De vergrendeling is niet te forceren door eraan te schudden of te trekken.
Ga door naar de elektronische kliksluitingen, palsluitingen en draaihendelsluitingen: