Linear motion: glijlager of kogelomloopsysteem? Bekijk de video >>

Wanneer kiest u voor een glijlager en wanneer voor een kogelomloopsysteem als u op zoek bent naar een lineair geleidingssysteem? Wij zetten de FAQs voor u op een rijtje.


Waarom kiezen voor een glijlager?

  • Glijlagers functioneren zonder kogels en hoeven niet gesmeerd te worden. Hierdoor worden ze vaak gebruikt in stof- en vuilbestendige toepassingen.
  • Dit systeem roest niet en is bestand tegen de meeste chemische producten. De glijlager blijft goed functioneren in en rond water, en mag met de hogedrukkreiniger gereinigd worden.
  • Als u een specifieke bewegingskracht (voorspanning) wilt kunnen instellen, is een glijlager de ideale oplossing.

Waarom kiezen voor een kogelomloopsysteem?
Een kogelomloopsysteem is nauwkeuriger dan een glijlager. Er is ook minder frictie, waardoor er veel minder kracht nodig is om de loopwagen te bewegen. Onze lineaire geleiders met kogelomloopsysteem zijn een budgetvriendelijk alternatief voor toepassingen waar precisiegeleiders overkill zijn. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in corrosiebestendige materialen. 

Wat als het profiel te lang of te kort is voor mijn toepassing?
Beide systemen kunt u naar wens verlengen of inkorten: de profielen kunnen eenvoudig aan elkaar gekoppeld worden en één of meerdere loopwagens/glijlagers kunnen ingezet worden. Hierbij is een goede uitlijning cruciaal om slijtage aan de loopwagens/glijlagers te voorkomen.

Hoe werkt een glijlager?
Een glijlager glijdt over het profiel heen, bevat geen kogels en mag in zowel Y- als Z-richting tot 50 kg belast worden. U kunt kiezen uit 3 soorten glijlagers:

  • Met automatisch ingestelde voorspanning: de loopwagen heeft een automatisch ingestelde voorspanning van 4,5 N (+/- 1 N). Deze voorspanning blijft gedurende de levensduur van de geleider in de onbelaste richting behouden. De glij-elementen werken als een voorgespannen glijlager.
  • Niet instelbaar met vaste speling: de loopwagen heeft een vaste speling van +/- 0,125 mm in Y- en Z-richting.
  • Met verstelbare voorspanning en speling: de loopwagen heeft een instelbare voorspanning tot 30 N, en een instelbare speling van +/- 0,3 mm in Y en +/- 0,25 mm in Z-richting. Verstellen met bijgeleverde inbussleutel.


Smeringsvrije lineaire glijlager, DFG115 Smeringsvrije lineaire glijlager, DFG115 https://i.vimeocdn.com/video/641066080-79557d74929c5fcbea2c72b048d4f6bf04ee9ea82dcf8595459feaa02be27b82-d_100x75?r=pad PT1M18S 2017-06-21 Deze smeringsvrije lineaire glijlagers zijn onderhoudsvrij en zeer geschikt voor stof en vuilbestendige toepassingen. De aluminium geleiderprofielen zijn leverbaar met lengte 1,0 m of 2,0 m. Bepaal zelf de lengte door de profielen te koppelen. De afmetingen zijn volgens ISO 12090 en 1 op 1 uitwisselbaar met bestaande lineaire glijlagers of kogelomloopsystemen. De loopwagen is leverbaar met automatisch ingestelde voorspanning. Tevens is er een loopwagen met handmatig instelbare voorspanning en een niet instelbare uitvoering met vaste speling. Deze lineaire glijlagers zijn trillingsbestendig en kennen en stille loop. Bekijk productspecificaties deze lineaire geleider op: https://www.onkenhout.nl/telescoopgeleiders/lineaire-geleiders/lineaire-geleiding-50-kg-type-dfg115.html No Onkenhout & Onkenhout B.V. 2021 Onkenhout & Onkenhout B.V. ISO 12090,loopwagen,onderhoudsvrij,glijlager,kogelomloopsysteem,Smeringsvrij,lineaire,vuilbestendig

 

Hoe werkt een kogelomloopsysteem?
Een kogelomloopsysteem is een loopwagen met RVS of kunststof kogels die in een aluminium geleiderprofiel ligt. De kogels draaien oneindig om de loopwagen heen. Er bestaan verschillende versies met verschillende draagvermogens. De versie in de video is voor zware toepassingen en verkrijgbaar met een optionele gedempte eindstop en is leverbaar als montagekit voor schuifdeuren.


Lineaire geleider zware belasting, DA0116RC Lineaire geleider zware belasting, DA0116RC https://i.vimeocdn.com/video/535625432-339e8460526649502674a4b93652c6645cb4c9f02dc984891cb9b76aa93e343d-d_100x75?r=pad PT1M31S 2015-09-17 Met een belasting tot 360 kg is de geleider goed voor het geleiden van grote en zware deuren. Speciaal aan dit type is het kogelomloopsysteem in de geleiding. De loopwagen wordt los geleverd met roestvaststalen of kunststof kogels. Vanuit standaard componenten kan de gewenste geleiding eenvoudig worden samengesteld. Waarbij meerdere wagens per geleiding mogelijk zijn. Hierdoor wordt de perfecte balans tussen nauwkeurigheid en kosten bereikt. Het aluminium geleiderprofiel heeft een lengte van 2,40 m en 3,60 m, is corrosiebestendig en tevens beschermd tegen stof en vervuiling. Download de CAD Files van de telescoopgeleider voor zware belasting: www.onkenhout.nl/telescoopgeleiders/lineaire-geleiders/lineaire-geleiding-360-kg-type-da0116rc.html No Onkenhout & Onkenhout B.V. 2021 Onkenhout & Onkenhout B.V. telescopic slide,slide,slides,zware belasting,ladegeleiders,ladegeleider,loopwagen,geleiders,geleiderprofiel,kogels,geleider,telescoopgeleiders,Onkenhout,telescoopgeleider


Klik hier om door te gaan naar de verschillende types lineaire geleiders met glijlager of kogelomloopsysteem >>

Via deze link kunt u de CAD files opvragen en de verschillende afmetingen en draagvermogens zien.