Scharnieren met dubbele functie: bekijk de voordelen en de video's >

Door luiken en panelen te voorzien van scharnieren met dubbele functie, kunt u een geautomatiseerde beweging of positiecontrole genereren.

 

Het grote voordeel van deze geïntegreerde functies is dat er geen extra accessoires nodig zijn die alleen maar ruimte innemen. Denk hierbij aan gasveren, externe veren, deurdrangers of haken. Het managen van al deze producten en de daarbij horende leveranciers is niet meer nodig. 


Hieronder maken we onderscheid tussen frictiescharnieren en veerscharnieren. Bekijk ook de video’s om de functionaliteit in de praktijk te zien: 

 
   

Scharnieren openhoudstand

      

Veerscharnieren

 
               
     Scharnier met constante frictie        Veerscharnieren  
   
  • Positioneren, verstellen
  • Voor toepassingen tot +/- 12 kg
  • Kleinste uitvoering: 7 mm x 5,5 mm
  • Niet uitneembaar
     
  • Automatisch openen of sluiten
  • In staal, RVS of aluminium
  • Zichtbare of verborgen veermechanisme
  • Meerdere veerkrachten (0,2Nm - 3,8Nm)
 
   

Frictie en weerstand
Een scharnier met constante frictie zorgt voor constante weerstand tijdens de volledige actieradius, ongeacht de rotatiesnelheid. Zo kan de gebruiker een bewegend paneel of luik in elke gewenste stand positioneren. Dit bespaart veel ruimte omdat extra accessoires niet nodig zijn.

     

Automatische beweging
Als een paneel of luik is uitgerust met een veerscharnier kan het luik automatisch openen of sluiten. Omdat er geen gasveren nodig zijn, is er meer ruimte over aan de binnenkant. Afhankelijk van de snelheid of het gewicht van het paneel of luik kan er gekozen worden voor lichte of sterke veren.

 
               
   

Ervaar nog meer bedieningscomfort
Met asymmetrische frictie is er minder weerstand bij de opwaartse verplaatsing van het bewegende paneel of luik dan bij de neerwaartse verplaatsing. De gebruiker zal een verhoogd bedieningscomfort ervaren bij het tillen terwijl het paneel of luik wel in iedere positie blijft staan.

       

Extra functionaliteit: soft close
Door het veerscharnier te combineren met een dempend scharnier wordt er een soft close of open gecreëerd. Het design van het aluminium veerscharnier en het dempend scharnier is voor het oog gelijk en daarom valt dit niet op in het eindproduct. Het is niet alleen eenvoudig voor de gebruiker, maar ook comfortabel.

 
               
   

Scharnier met constante frictie (ST)

     

Veerscharnieren

 
   

 

          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 
  

Laat ons de optimale kracht of weerstand berekenen
Voor beide oplossingen geldt dat de beste resultaten behaald worden door op voorhand de optimale kracht of weerstand voor uw toepassing te laten berekenen en de correcte inbouwwijze te bepalen. Daarnaast kunt u bij ons monsters aanvragen, de ideale manier om de theorie te toetsen aan de praktijk.

 Technisch advies


Ga door naar de productspecificaties en gerelateerde producten