Compressiesluitingen en hun voordelen. Bekijk de video >>

Om panelen, deuren of kleppen trillingsvrij, geluiddicht, EMC/RFI-vrij of water- en stofdicht (IP) te sluiten is een sluiting nodig die compressie genereert, dus als het ware een aantrekkende werking heeft.

De compressie die deze sluiting levert kan een pakking aandrukken die de verschillende elementen buiten (of juist binnen) kan houden. Er zijn verschillende sluitingen die dit mogelijk maken, met ieder hun eigen voordelen:

Draaigrendelsluitingen met aantrekkende werking
Deze sluitingen hebben de eigenschap om met hun aantrekkende werking het paneel in een pakking te trekken. De compressie die deze sluiting levert is rechtlijnig en consistent (6,4 mm) en komt met een lichte draai aan de sleutel tot stand (zie video hieronder). De gecomprimeerde pakking reduceert trillingen die door de constructie veroorzaakt worden. Omdat de sluiting in vele materialen beschikbaar is (aluminium, staal en RVS), wordt deze voor verschillende toepassingen ingezet zoals mobiele generatoren, treintoestellen, elektrokasten en voedselverwerkende machines.

Hef- en draaigrendelsluiting met aantrekkende werking
Deze vlakke en fraai afgewerkte sluiting (M1) heeft een geïntegreerde handgreep die tevens dient als hefboom. De hefboomwerking zorgt voor een comprimerende werking van maar liefst 5,1 mm. De sluiting is vervaardigd uit RVS 316 en met de meegeleverde seal is deze uitermate geschikt voor stofrijke toepassingen en buitentoepassingen die van IP66 voorzien moeten worden. Bekijk de video voor de werking van de M1 sluiting:

Overslag- en spansluitingen
Overslag- en spansluitingen grijpen zich vast aan het paneel en trekken deze naar zich toe. Hoewel deze sluitingen zeer geschikt zijn om pakkingen te comprimeren, moet er wel met de bevestigingspunten rekening gehouden worden. De schroeven, bouten of klinknagels moeten ook waterdicht zijn, of de sluiting moet gemonteerd worden op een plaats waar dit geen invloed heeft op de IP-waarde. Overslag- en spansluitingen worden veel gebruikt in toepassingen waar trillingen voorkomen en snelle toegang nodig is.

Hefboomsluitingen met aantrekkende werking
De hefboomwerking van deze sluitingen zorgen er voor dat de deur of het luik onder spanning wordt dicht gedrukt. Omdat hier een pakking gebruikt kan worden is deze sluiting zeer bestand tegen trillingen, maar ook tegen EMC/RFI, stof en water. De vlakke afwerking aan de buitenkant maakt het een aerodynamische oplossing voor bijvoorbeeld speciale voertuigen zoals ambulances, transportfietsen en trailers.

Klik op een van de vier compressiesluitingen hieronder voor gedetailleerde informatie of download CAD Files:

Advies nodig?

Al onze experts hebben een technische achtergrond. Zij helpen u graag als u vragen heeft of vrijblijvend technisch advies wilt.