Klinken versus lassen

De unieke voordelen van (blind)klinkverbindingen:

 1. Klinken zorgt voor een forse verbetering van de werkomstandigheden (geen lasdampen, lasspetters, geluidsoverlast, etc.).
 2. Een klinkproces kan zeer flexibel worden ingezet. Omdat er geen intern transport nodig is van en naar bijvoorbeeld de lasafdeling zijn korte doorlooptijden mogelijk. Dit resulteert in een grotere productiecapiciteit en daarnaast kan er sneller ingespeeld worden op de vraag van de markt (Lean Manufacturing).
 3. Klinken maakt een modulaire opbouw van de constructie mogelijk. Hierdoor kunnen delen van de productie worden uitbesteed en zijn er kostenbesparingen aangezien het te transporteren volume kleiner is.
 4. De grote nauwkeurigheid waarmee plaatwerk en buismateriaal kan worden bewerkt, maakt het mogelijk om met klinkverbindingen zeer stijve en maatvaste constructies op te bouwen. De werkzaamheden verschuiven van complexe lasprocessen naar eenvoudige assemblage.
 5. De montagegaten voor klinkverbindingen zorgen voor een nauwkeurige positionering. Er zijn geen dure lasmallen nodig. Nabewerkingen zoals richten, stralen, en conserveren van de verbinding is niet meer nodig.
 6. Voor het klinken van constructies zijn geen speciaal geschoolde arbeidskrachten noodzakelijk, zoals dit wel het geval is bij lassen.
 7. De te verbinden materialen hoeven niet voorbehandeld of gereinigd te worden.
 8. Vrijwel alle materialen kunnen worden verbonden, omdat alleen de klinkverbinding vervormt en er geen warmte vrijkomt.
 9. De verbinding wordt snel gemaakt zonder afkoeltijd of uithardingtijd.
 10. Een oppervlaktebehandeling (bijvoorbeeld een zink of laklaag) wordt niet beschadigd door het klinken.
 11. De kwaliteit van een klinkverbinding is geheel manonafhankelijk. De verbindingen zijn sterk, trillingsbestendig en uniform.

Klantencase klinken versus lassen
Met meer dan 50 jaar ervaring is Henkovac één van de bekendste en meest vooraanstaande producent van vacuümverpakkingsmachines in de wereld. Doordat Henkovac de frames van de verpakkingsmachines klinkt i.p.v. te lassen is de totale productie tijd verkort van 6 uur naar < 20 minuten. Met als resultaat een kostenbesparing van 40% op het frame.

Bekijk in de video waarom onze klant Henkovac zijn productieproces heeft aangepast naar M-lok blindklinknagels:

Klik hier voor het uitgebreide aanbod blindklinknagels en klinkbouten >>

Advies nodig?

Al onze experts hebben een technische achtergrond. Zij helpen u graag als u vragen heeft of vrijblijvend technisch advies wilt.

Advies