Innovatieve (elektro)mechanische sluitsystemen

Kiezen voor het juiste sluitingsysteem biedt veel voordelen in de machine- en apparatenbouw. Zo hebben deze systemen een positief effect op veiligheid, betrouwbaarheid, kwaliteit en serviceability van uw machines. Ook bij sluitingen gaan de ontwikkelingen snel en speelt automatisering een steeds grotere rol.

Veilige aansturing dankzij elektromechanische sluitingen
Veiligheid en automatisering zijn twee belangrijke punten bij het ontwerp van een bewerkingsmachine. Overal waar nog mensenhanden nodig zijn, is er gevaar voor mogelijke fouten of ongelukken. De elektromechanische sluitingen zorgen er niet alleen voor dat de toegang tot het (gevaarlijk) bewerkingsproces wordt tegen gegaan, maar dient er ook voor als feedback voor het besturingssysteem. De sluitingen geven signalen aan het besturingssysteem over de toestand van de sluiting; open/dicht, vergrendeld/ontgrendeld. Hiermee wordt het totale systeem betrouwbaar en veilig.

Machinebouw-Sluitingen


Optimale serviceability met flexibele multi-point sluitsystemen
Snel en eenvoudig toegankelijk zijn zeer belangrijk als het om serviceability gaat. Zeker bij grote apparaten zoals zonnebanken. Als er onderhoud aan de zonnebank gedaan moet worden, dan wordt het ligbed ontgrendeld en in zijn geheel omhoog geklapt. Er worden meerdere afstandbedienbare sluitingen gebruikt om de kwetsbare onderhoudsdelen van de buitenwereld af te sluiten. Het toegepaste sluitsysteem zorgt ervoor dat met één bediener meerdere sluitingen geopend kunnen worden en er sprake is van optimaal gemak. De bedieners en sluitingen zijn te koppelen met behulp van een stangensysteem. Voor nog meer flexibiliteit wordt er gebruik gemaakt van Bowden kabels. Hierdoor wordt met slechts één druk op de knop of een draai aan de sleutel aan de buitenkant van de zonnebank, een compleet sluitsysteem aan de binnenkant geopend.

Machinebouw zonnebank

Positioneerbare displays als machinebediening
Veel machines worden ontworpen met een intuïtieve bediening. Vaak is dit vormgegeven in een touchscreen display. Het display moet in verschillende posities gezet kunnen worden om lichtreflecties te minimaliseren. Ook het lengteverschil en de kijkhoek van iedere bediener wordt hierdoor opgevangen. Door gebruik te maken van frictiescharnieren, wordt het display zonder vergrendelingen of klemverbindingen in de juiste positie gezet. De scharnieren bieden voldoende weerstand om met het display te kunnen werken.

Machinebouw-Touchscreen


Interessante links

Advies nodig?

Al onze experts hebben een technische achtergrond. Zij helpen u graag als u vragen heeft of vrijblijvend technisch advies wilt.

Advies