Video: de voordelen van scharnieren met dubbele functie

Door luiken en panelen te voorzien van scharnieren met dubbele functie, kunt u beweging of positiecontrole genereren.

Geen extra producten meer nodig
Het grote voordeel van deze geïntegreerde functies is dat er geen extra producten nodig zijn die alleen maar ruimte innemen. Denk hierbij aan gasveren, externe veren, deurdrangers of haken. Het managen van al deze producten en de daarbij horende leveranciers is niet meer nodig. Hieronder maken we onderscheid tussen frictiescharnieren en veerscharnieren. Bekijk ook de video’s om de functionaliteit in de praktijk te zien:

 

     

 
Scharnier met constante frictie       Veerscharnieren  
  • Positioneren, verstellen
  • Voor toepassingen tot +/- 12 kg
  • Kleinste uitvoering: 7 mm x 5,5 mm
  • Niet uitneembaar
     
  • Ondersteunen het openen of sluiten
  • In staal, RVS of aluminium
  • Zichtbare of verborgen veermechanisme
  • Meerdere veerkrachten (0,2Nm - 3,8Nm)
 

Frictie en weerstand
Een scharnier met constante frictie zorgt voor constante weerstand over het gehele bereik, ongeacht de rotatiesnelheid. Zo kan de gebruiker een bewegend paneel of luik in elke gewenste stand positioneren. Dit bespaart veel ruimte omdat extra accessoires niet nodig zijn.

     

Beweging creëren
Als een paneel of luik is uitgerust met een veerscharnier wordt het door de veer geopend of gesloten. Omdat er geen gasveren nodig zijn, is er meer ruimte over aan de binnenkant. Afhankelijk van de snelheid of het gewicht van het paneel of luik kan er gekozen worden voor lichte of sterke veren.

 

Ervaar nog meer bedieningscomfort
Met asymmetrische frictie is er minder weerstand bij de opwaartse verplaatsing van het bewegende paneel of luik dan bij de neerwaartse verplaatsing. De gebruiker zal een verhoogd bedieningscomfort ervaren bij het tillen terwijl het paneel of luik wel in iedere positie blijft staan.

     

Extra functionaliteit: soft close
Door het veerscharnier te combineren met een dempend scharnier wordt er een softclose of softopen gecreëerd. Het design van het aluminium veerscharnier en het dempend scharnier is identiek en daarom valt dit niet op in het eindproduct. Deze extra functionaliteit verhoogt het comfortgevoel van de gebruiker.

 

Scharnier met constante frictie (ST)

     

Veerscharnieren

 

 

Laat ons het optimale draaimoment berekenen
Voor beide oplossingen geldt dat de beste resultaten behaald worden door op voorhand het optimale draaimoment van uw toepassing te berekenen. Met deze gegevens kiezen we de ideale weerstand of veerkracht en selecteren we het best passende scharniertype. Hiervan kunt u bij ons monsters aanvragen: de ideale manier om de praktijk te toetsen aan de theorie.

Technisch advies

Ga door naar de productspecificaties en gerelateerde producten

Advies nodig?

Al onze experts hebben een technische achtergrond. Zij helpen u graag als u vragen heeft of vrijblijvend technisch advies wilt.

Advies