Een flexibel en compleet sluitsysteem

Het afstandbedienbare sluitsysteem wordt gebruikt als de manuele bediening voor het openen van een deur of paneel op een andere plek gebeurt als waar de sluitingen zijn gemonteerd. De afstand tussen de positie van de bediener tot aan de sluiting wordt overbrugd met een vrijgavekabel. Het complete sluitsysteem bestaat daardoor minimaal uit een bediener, een kabel en een verborgen kliksluiting. Omdat deze drie componenten perfect op elkaar zijn afgestemd is afstelling niet noodzakelijk.

Met het klik-in principe is de montage snel, eenvoudig en in zo weinig mogelijk handelingen uit te voeren. De kracht van het sluitsysteem ligt in de modulaire en flexibele samenstelling. Bekijk de video en lees in drie stappen de elementen van het sluitsysteem:

Stap 1: De sluiting
De sluiting verborgen kliksluiting is dankzij de compacte afmetingen eenvoudig uit het zicht in te bouwen. De sluiting biedt hierdoor veel ontwerpvrijheid. Daarnaast is het een robuuste sluiting met een hoge houdkracht. Het bedienen van de sluiting blijft licht, ook als er een hoge belasting op uitgeoefend wordt. Afhankelijk van de toepassing is er een keuze uit verborgen kliksluitingen met verschillende eigenschappen. Zie hieronder een tabel met een duidelijke differentiatie:

 

Afstandbedienbare sluitingen

Klik hier voor meer productinformatie per type sluiting >>


Voordeel van een sluiting met dubbel rotor : tolerantieongevoelig
afstandbedienbaar sluitsysteem
Bij kleine toleranties in de uitlijning zorgt de rotor ervoor dat de vanger toch wordt opgevangen en ingesloten. Een dubbele rotor is geschikt om maximale tolerantie op te vangen en de vanger te centreren. Let bij stijve constructies wel op de tolerantie van de scharnieren. Omdat een deur of paneel door de sluiting naar het midden wordt gedwongen, moeten de scharnieren voldoende speling hebben om deze beweging mogelijk te maken.

Sluiting met stootrubbers: trillings bestendig/comfort verhogend
De verborgen kliksluiting wordt gesloten door de deur of het paneel dicht te drukken. De ergonomie wordt door de gebruiker als prettig en robuust ervaren. De geïntegreerde stootrubber biedt een gedempte aanslag voor de vanger. Daarnaast zorgt het rubber ervoor dat trillingen geabsorbeerd worden, wat geluid reduceert en de levensduur van scharnieren verbetert. Dit is geschikt voor voertuigen, mobiele toepassingen en machines met bewegende delen (bijvoorbeeld compressoren).

Sluitingen die voldoen aan FMVSS 206
De FMVSS 206 regelgeving (Federal Motor Safety Standard) is van toepassing op deuren van voertuigen waarachter personen plaats kunnen nemen. De regelgeving schrijft onder andere voor dat de sluiting een tweestappenvergrendeling voor extra veiligheid bezit. Een sluiting die in twee stappen vergrendelt biedt extra veiligheid bij het incidenteel niet volledig sluiten van deuren en panelen.

afstandbedienbaar sluitsysteem

Daarnaast moet de sluiting in de eerste stap een houdkracht hebben van minimaal 445kg en in de tweede stap 890kg.

Noodontgrendeling van electromechanische sluitingen
De elektronische versie van de sluiting combineert alle eigenschappen van de verborgen kliksluiting met een elektronische aansturing. Indien er zich een storing in het elektrisch systeem voordoet, dient de sluiting via een noodontgrendeling bedient te worden. Door de elektromechanische sluiting met een kabel aan een bediener te koppelen, functioneert dit zoals een traditioneel afstandbedienbaar sluitsysteem.

Stap 2: De bediener
Afhankelijk van de toepassing kan er gekozen worden uit een verscheidenheid aan bedieners. Er bestaan types waarbij er één kabel wordt bediend en types waarbij twee of meer kabels gelijktijdig worden bediend. Dat biedt de mogelijkheid om vanuit één positie meerdere sluitingen gelijktijdig te ontgrendelen. De bedieners verschillen ook in manuele bediening, materiaal en montage. Bekijk de tabel:

Afstandbedienbare sluitingen

Klik hier voor meer productinformatie per bediener >>

Kabelsplitter
De splitter biedt flexibiliteit in het complete afstandbedienbare sluitsysteem, zodat zelfs met éénpuntsbedieners een meerpuntssysteem gecreëerd kan worden. Aan de ene zijde gaat één kabel de splitter in en aan de andere zijde komen twee kabels eruit. Uiteraard is de splitter ook omgekeerd te gebruiken. Daardoor is met twee bedieners op verschillende posities één sluiting te ontgrendelen. Lees meer over de kabelsplitter >>

Afsluitbaar
Afhankelijk van de toepassing kan het noodzakelijk zijn om het systeem met een sleutel af te sluiten. Er zijn bedieners beschikbaar die de optie hebben om met een sleutel te vergrendelen. Daarin is er keuzemogelijkheid voor gelijke sleutels, maar ook voor specifieke sleutelcodes.

Stap 3: De vrijgave kabels
De vrijgave kabel is een belangrijk onderdeel van het afstandbedienbare sluitsysteem. De kabel overbrugt namelijk de afstand tussen de bediener en de sluiting. Omdat de kabel bestaat uit een binnen- en buitenkabel, is het systeem letterlijk in alle bochten te wringen. De kabel is zeer snel te monteren dankzij eenvoudige klik-in eindstukken. Het klik-in systeem zorgt er ook voor dat het afstellen tussen de bediener en sluiting niet nodig is.

Comfortabele bediening
afstandbedienbaar sluitsysteemHet aantal bochten en de lengte van de kabel bepalen de weerstand in het sluitsysteem. Om de weerstand te reduceren is de binnenkant van de kabel voorzien van een Teflon coating. De RVS binnenkabel wordt daardoor gesmeerd en zorgt voor een comfortabele bediening. Om de weerstand in de kabel zo laag mogelijk te houden wordt aanbevolen om zo min mogelijk bochten te maken en een minimum radius te hanteren van 75mm.

Kabelselectie
De kabel is altijd maatwerk omdat de samenstelling bepaald wordt door de keuze van de sluiting, bediener en de totale lengte van de kabel. Gebruik de configurator voor de kabelselectie en benodigde accessoires.

Accessoires
Om ervoor te zorgen dat de kabels betrouwbaar gemonteerd worden, zijn er een aantal accessoires beschikbaar. Er bestaan verschillende soorten kabelmontagebeugels voor verschillende hoogten en afstanden. Om de kabel aan de sluiting te bevestigen, zijn kunststof kabelclips beschikbaar.

afstandbedienbaar sluitsysteem

Ga verder naar het aanbod afstandbedienbare sluitingen >>

Advies nodig?

Al onze experts hebben een technische achtergrond. Zij helpen u graag als u vragen heeft of vrijblijvend technisch advies wilt.

Advies