Elektromechanische sluitingen: een doordacht systeem

Gebruiksvriendelijk, veilig en flexibel 

Elektromechanische sluitingen bieden veel mogelijkheden voor het afsluiten, beveiligen, bewaken en controleren van uw toegangs- en sluitsystemen. Het modulaire systeem bestaat uit een mechanische kliksluiting die voorzien is van een elektromotor. Voor de aansturing van de sluiting zijn verschillende bediensystemen mogelijk. Van een eenvoudig toegangssysteem tot een volledig op afstand gestuurde oplossing met meerdere sluitingen en bedieningssystemen.

modulair systeem

Het systeem is modulair opgebouwd uit standaard componenten

 1. het bedieningssysteem dat met de sluiting communiceert 
 2. de elektromechanische sluiting zelf 
 3. het controlesysteem waar alle informatie opgeslagen wordt 
 4. de bekabeling

1. De voordelen van de bedieningssystemen

 • Toegangsrechten beheert u elektronisch; goedkoop en flexibel.
 • Plug and play: u heeft geen software nodig.
 • U kunt o.a. kiezen voor toegang met een RFID kaart, cijfercode of een afstandsbediening (RF-gestuurd).

Bekijk onze verschillende bedieningssystemen: 

Geïntegreerde bediening


2. Elektromechanische sluitingen

De sluiting is uitgerust met een elektromotor gecombineerd met een efficiënte mechanische aandrijving. De voordelen zijn:

 • Laag stroomverbruik: een batterijvoeding volstaat dankzij een energiezuinig concept.
 • Compacte inbouw: een solenoid sluiting die dezelfde kracht moet uitoefenen, is veel groter.
 • Betrouwbare werking: opent ook wanneer er zijdelingse krachten uitgeoefend worden; vergrendeling is niet te forceren door schudden of trekken.
 • Efficiënte bekabeling: de sluiting kan met een gering signaal (25mA) geschakeld worden, omdat de voeding (max 1A) zelf niet geschakeld wordt.

Bekijk onze verschillende elektromechanische sluitingen:

Enkele modellen

3. Het controlesysteem
Het controlesysteem monitort alle gebeurtenissen waardoor u altijd op de hoogte kunt zijn van wie wanneer toegang heeft gehad (logboek).

Het controlesysteem

Voordelen elektromechanische sluiting met motoraandrijving versus Solenoid sluiting

De meeste elektronische sluitingen werken met het solenoïde (solenoid) principe. Hierbij zorgt een spoel voor het intrekken van een pin zolang er spanning op de spoel staat. Het is een eenvoudig principe, maar er kleven een aantal nadelen aan:

Elektromechanische sluiting met motoraandrijvingElektromechanische slutingen

 • Belasting: Op het moment dat er een zijdelingse belasting (bijvoorbeeld een deur die onder spanning gesloten is door een pakking) op de sluiting staat is de spoel niet in staat om de pin/pal in te trekken. Dit komt ook voor bij overvolle elektronisch vergrendelde kluisjes, waar de inhoud vanaf de binnenzijde tegen de gesloten deur drukt en de sluiting niet meer ontgrendelt.
 • Stroomverbruik: Voor het ontgrendelen moet de spoel continu onder spanning gehouden worden. Voor een robuust sluitmechanisme is al gauw een stroomsterkte van 3A nodig. Hierdoor is een sluiting gebaseerd op het solenoid principe niet geschikt voor applicaties op batterij-voeding.
 • Vergrendeling: Door externe krachten (tikken, schudden) kan een solenoid makkelijk openspringen omdat de kern niet vergrendeld wordt.

Klik hier voor de printbare PDF>>

Ga verder naar het aanbod elektromechanische sluitingen of bekijk toepassingsmogelijkheden>>