Motion control: zo ontwerpt u een kantelbaar scherm met gasveren

Heeft u al gehoord over de nieuwste technologie, de digitale flipchart i3SIXTY? De vloeiende, gedempte beweging van het kantelbare scherm zorgt voor een intense kwaliteitsbeleving.


Eén vloeiende, gedempte beweging
Om het scherm moeiteloos te kunnen kantelen werd een gasveer met einddemping ingebouwd. Zodra het scherm gedraaid wordt (vanaf een hoek van 15°), neemt de gasveer de beweging over en vangt het gewicht van het scherm op. Dat zorgt voor een vloeiende, comfortabele bediening. De gasveer remt de beweging zachtjes af wanneer het scherm de eindpositie bereikt, en zorgt ervoor dat het scherm altijd in een perfect horizontale of verticale positie staat.

Bekijk de video over de i3SIXTY, een ontwerp van i3-TECHNOLOGIES:


Wilt u meer weten? Ga door naar de website over de i3SIXTY >>


Rudi Reynders, R&D verantwoordelijke bij i3-Technologies, licht het ontwerpproces graag toe:
"Bij het ontwerp van de i3SIXTY wilden we een draaimechaniek ontwerpen dat eenvoudig te assembleren is, en die de gebruiker een hoog bedieningscomfort biedt. Het is belangrijk voor het comfort van de gebruiker en voor de elektronica in het scherm dat de beweging schokvrij gebeurt, ook bij het bereiken van de horizontale of verticale eindstop. Oplossingen met veren en hefbomen bleken te complex, en een aansturing met elektromotoren te weinig intuïtief voor de gebruiker.

De ingebouwde gasveer maakt een pendelbeweging zodat ze in beide posities van het scherm haar eindpositie bereikt. Door een einddemping in de gasveer te voorzien wordt het scherm mooi afgeremd, terwijl in de tussenposities de draaibeweging van het scherm juist actief ondersteund wordt. Uiteraard was de afstemming van afmeting, kracht en demping van de gasveer niet mogelijk zonder de actieve ondersteuning van de Onkenhout projectingenieur."


Laat u adviseren
Wilt u ook een gasveerbeweging kunnen simuleren, of snel een prototype van een gasveer kunnen testen? Vraag advies aan onze projectingenieur gasveren en klik hier voor het formulier inbouwadvies gasverenAdvies nodig?

Al onze experts hebben een technische achtergrond. Zij helpen u graag als u vragen heeft of vrijblijvend technisch advies wilt.

Advies