Tips voor het inbouwen van lades met telescoopgeleiders

Niets is zo frustrerend als een lade die moeizaam open gaat. Daarom hebben we een paar tips om u te helpen de perfect uitgelijnde lade in te bouwen.

1. Maak een frame met perfecte rechte hoeken en evenwijdige vlakken
Om goed te functioneren moeten de ladegeleiders foutloos parallel gemonteerd zijn. Dat betekent dat het frame waarin de lades bevestigd zullen worden nauwkeurig gemaakt moet zijn, met rechte hoeken en perfect evenwijdige vlakken.

tipTip: door het frame te klinken creëert u een vormvaste constructie die niet krom trekt. Deze techniek waarborgt een uniform, consistent resultaat met rechte hoeken en evenwijdige vlakken. Bekijk hoe blindklinknagels voor een sterke en trillingsbestendige constructie kunnen zorgen.

2. Lees de technische specificaties en zorg voor de juiste speling

  • De ruimte tussen het frame en de lade dient 0,2 mm tot 0,5 mm breder te zijn dan de dikte van de telescoopgeleider, tenzij anders gespecificeerd
  • Houd rekening met een speling van doorgaans 2 mm en de dikte van het frontpaneel (indien van toepassing) om de positie van de telescoopgeleider te bepalen
  • Raadpleeg altijd de technische specificaties en wees nauwkeurig

Ladegeleiders - uitlijnen

3. Kies een geleider met uitneembaar binnendeel
Maak het uzelf gemakkelijk en kies een telescoopgeleider waarvan het binnendeel uitneembaar is. Dat heeft als voordeel dat u één deel kunt bevestigen aan het frame en het andere deel aan de lade. In onderstaande video ziet u hoe dit werkt:Als het binnendeel niet losgekoppeld kan worden, dan is het inbouwen van de telescoopgeleider iets omslachtiger. De lade kan van markeringen voorzien worden en eventueel gaten te boren vóór u de telescoopgeleider aan het frame bevestigt. Door de telescoopgeleider volledig open te schuiven kunt u het binnendeel aan de lade bevestigen. U heeft hiervoor meer dan één paar handen nodig.

4. Test de lade
Open en sluit de lade een aantal keren na montage om te controleren of de geleider correct ingebouwd is. Als dit niet in een vloeiende beweging kan, dan is er iets fout met de assemblage van het frame of met de montage van de telescoopgeleider:

  • Is er te veel of te weinig speling aan de zijkant van de lade?
  • Is de lade of het frame niet haaks?
  • Is er een obstructie in de ladegeleider zelf?
  • Is er een andere obstructie?


Ga door naar producten en toepassingen

Advies nodig?

Al onze experts hebben een technische achtergrond. Zij helpen u graag als u vragen heeft of vrijblijvend technisch advies wilt.

Advies