Voldoen aan de machinerichtlijnen met verborgen sluitingen en scharnieren

De eisen waaraan machines in Europa moeten voldoen staan beschreven in de Machinerichtlijn.

Deze richtlijn is gericht tot de fabrikant van de machine en bevat een groot aantal veiligheids- en gezondheidseisen die direct invloed uitoefenen op het ontwerp. Met behulp van verborgen sluitingen en scharnieren zijn een drietal punten van de Machinerichtlijn te behalen:

1. Maatregelen ter beveiliging tegen mechanische gevaren

De voornaamste eigenschap van verborgen sluitingen en scharnieren is dat ze niet te zien zijn aan de buitenkant. De machine krijgt daardoor een strak design, wat er netjes en “clean” uitziet. Maar nog belangrijker is dat er aan de buitenkant geen uitstekende delen van de sluiting of het scharnier zitten waaraan de bediener zich zou kunnen verwonden, of kleding achter blijft haken. Het verbergen van deze componenten draagt daardoor bij aan de veiligheid van de bediener.

2. Veilige toegang tot plaatsen waar onderhoud verricht wordt

De verborgen pinsluiting A4 wordt met de hand bediend, zonder dat er gebruik gemaakt hoeft te worden van gereedschappen of sleutels. Dit is ideaal voor machines boven het hoofd of op plekken waar de handen vrij moeten zijn. Voor het openen en sluiten van serviceluiken met gereedschappen of sleutels zijn vaak beide handen nodig. Dit gaat ten koste van de veiligheid van de bediener, maar ook van de ergonomie van de machine.

3. Algemene ergonomie

Tijdens het gebruik van de machine moet de hinder of fysieke belasting bij de gebruiker minimaal zijn. Het bedienen van luiken en panelen is hier een onderdeel van. Met de verborgen pinsluiting A4 wordt het luik of paneel geopend en gesloten door er met de hand op te drukken. De bediening is mogelijk met handschoenen aan en kost de bediener weinig kracht. De houdkracht van de sluiting is daarentegen zeer sterk, zodat het ook te gebruiken is voor panelen boven het hoofd.

Zie in de video hoe Nedair de verborgen pinsluiting A4 heeft toegepast in hun ontwerp >>

Klik op onderstaande foto's voor meer informatie over verborgen sluitingen en scharnieren:


Advies nodig?

Al onze experts hebben een technische achtergrond. Zij helpen u graag als u vragen heeft of vrijblijvend technisch advies wilt.

Advies